MEE GORENG JAWA
200 gr spageti, rebus ala dente dan tapis
udang (kalau ada sotong pun boleh)
1 peket fishcake
1 telur
1 cawan air
4 sdm kicap manis ABC
2 sdm dark soy sauce/kicap pekat
1 sdm minyak bijan
sedikit sayur sawi (boleh gak kobes, carrot, kuchai atau togeh)
daun sup daun bawang, hiris
1 tomato, potong besar
gula garam lada putih secukupnya
udang (kalau ada sotong pun boleh)
1 peket fishcake
1 telur
1 cawan air
4 sdm kicap manis ABC
2 sdm dark soy sauce/kicap pekat
1 sdm minyak bijan
sedikit sayur sawi (boleh gak kobes, carrot, kuchai atau togeh)
daun sup daun bawang, hiris
1 tomato, potong besar
gula garam lada putih secukupnya
Bahan Taburan:
bawang goreng
daun sup
cili besar
bawang goreng
daun sup
cili besar
Bahan Tumbuk:
cili padi, pedas ikut suka
5 bawang merah
4 bawang putih
3 buah keras/kemiri
1 sdm udang kering
cili padi, pedas ikut suka
5 bawang merah
4 bawang putih
3 buah keras/kemiri
1 sdm udang kering
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi, masukkan air, kicap manis dan kicap pekat, kacau dan biarkan mendidih.
kemudian pecahkan telur, masukkan udang dan fishcake. Kacau sekejap.
Perasakan dengan gula, garam dan lada secukupnya.
Masukkan spageti.
Last sekali masukkan tomato dan sayur-sayuran, kacau rata.
Angkat dan taburkan dengan bawang goreng.
Perahkan limau kasturi dan hidangkan dengan cili kicap.
kemudian pecahkan telur, masukkan udang dan fishcake. Kacau sekejap.
Perasakan dengan gula, garam dan lada secukupnya.
Masukkan spageti.
Last sekali masukkan tomato dan sayur-sayuran, kacau rata.
Angkat dan taburkan dengan bawang goreng.
Perahkan limau kasturi dan hidangkan dengan cili kicap.
helenarizanieshoutout
Ulasan
Catat Ulasan